Затягане на кредитния пазар у нас. Българската народна банка обмисля охлаждане

...
Затягане на кредитния пазар у нас. Българската народна банка обмисля охлаждане
Коментари Харесай

Все по-трудно ще става взимането на кредит у нас

Затягане на кредитния пазар у нас. Българската национална банка обмисля изстудяване на жилищното кредитиране, а повода -търговските банки отпускали прекомерно елементарно заеми, показвал последният разбор.

За миналата година изтеглените ипотечни заеми у нас са се нараснали с над 20%. Средният размер на един заем е 200 хиляди лв., а условията на банките са месечната вноска за погасяване да не надскача 50% от прихода, съобщава Нова телевизия. Освен това банките изискват и самоучастие при разпределяне на заема, което е приблизително сред 15 и 20% от общата цена на жилището или заема. Част от измененията плануват по-голямо присъединяване на клиента и изискване той да разполага самичък с тези пари.

Преди две години Цвети Методиев и брачната половинка му Християна стартират да търсят жилище. Малко преди да намерят точния за тях апартамент, теглят заем от банката, с цел да обезпечат нужните пари. " Получихме заричане от банката, предложиха ни сума, която е по-голяма от тази, която ни би трябвало. След като имахме обещанието, преминахме към пазаруване на парцел ", споделя той.

Подобна безпроблемна процедура може да остане в предишното, ако Българска народна банка реши да " охлади рисковия вкус на част от кредитополучателите ". С други думи - да направи тегленето на заем по-трудно.

 

" Не гледаме единствено растежа на ипотеките, а по какъв начин сходна мярка ще се отрази общо на стопанската система. Това решение ще бъде взето доста деликатно и на база на постъпващите данни ", уточни гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев.

Новите ограничения могат да включват условие месечната вноска за погасяване на заема да не надвишава 40% от прихода на клиента. Друг механизъм може да бъде самоучастието на кредитирания. Повечето търговски банки оферират сега сред 15 и 20% самоучастие, което той да финансира с потребителски заем от същата банка.

От банковата асоциация споделят, че на този стадий не са осведомени с никакви сходни оферти на Българска народна банка. " Към сегашния миг не сме осведомени с спомагателни условия, които банките да ползват при кредитиране, както и претекстовете за тяхното вероятно въвеждане ", написа в тяхната позиция.

 

Според финансиста Любомир Дацов повода за тези дейности е опит за преодоляване на инфлацията, а не риск за банковата система. " Това кредитиране помпа инфлацията, защото то се отразява на цената на жилищата, а тя влиза в показателя за инфлацията ", уточни той, съобщи Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР